3.1 Op zoek naar nieuwe bouwlocaties
In de stad is een grote vraag naar betaalbare huurwoningen. Wij bieden woonruimte aan zo’n 22.000 mensen. Een groot deel van onze woningen ligt in de woonwijken rondom de binnenstad, de naoorlogse wijken en de wijken uit de jaren 80. In veel van deze wijken hebben we de laatste twintig jaar flink geïnvesteerd, samen met de andere corporaties en de gemeente Groningen. Dat blijft nodig. Niet alleen in het onderhoud en de duurzame verbetering van woningen, we investeren ook in nieuwbouw. Soms omdat de verouderde woningen simpelweg niet meer voldoen, maar ook omdat we willen blijven zorgen voor een gemengd aanbod in de wijken, voor verschillende doelgroepen met een verschillende portemonnee. Nieuwbouw zorgt voor een verbetering van kwaliteit en maakt dat ook toekomstige generaties goed en betaalbaar kunnen wonen.
Ons plan is om meer sociale huurwoningen te bouwen, om te groeien. Het afgelopen jaar ontwikkelden we vooral woningen op locaties die we al in bezit hebben. Als we onze plannen willen halen, zijn andere locaties nodig. In 2017 maakten we een Bid-book, als onderdeel van het ‘Bod’ aan de gemeente Groningen. In dat Bid-book beschreven we diverse locaties waar sociale huurwoningen gebouwd zouden kunnen worden. Op een aantal locaties zagen we ook mogelijkheden om een mix aan koop- en huurwoningen te bouwen, waarbij dan een commerciële partij de koopwoningen zou kunnen ontwikkelen. In totaal ging het om het vervangen van 1.000 woningen en het toevoegen van 1.500 woningen in samenwerking met derden.
In juni 2017 boden we het Bid-book aan bij de wethouder van de gemeente Groningen. Deze toonde zich blij verrast met ons initiatief. Voor de ontwikkeling van een aantal locaties is samenwerking met de gemeente noodzakelijk. In de komende periode zal duidelijk worden in hoeverre ons aanbod aansluiting vindt bij de ambities van de gemeente Groningen.